Treceți la conținutul principal

„Viaţa Elfilor” - ca tu să îmbrăţişezi copilul din tine


Pe Muriel Barbery o cunoaştem de la Eleganţa Ariciului, un roman tandru, o grozavă fabulă filozofică. Dacă acolo scrierea era plină de realism, aici ne vom abona la o lume ireală care se împleteşte cu coordonatele temporale ale oamenilor. Scrierea este la persoana a treia, vom întâlni metafore şi multe simboluri, limbajul este accesibil. Acest roman poate interesa, cred, o categorie de cititori (mai ales nostalgici) aflaţi într-un stadiu mai degrabă de funcţionare decât de trăire. Autoarea a construit Viaţa Elfilor cu nenumărate chipuri, note muzicale şi arome ca formulare izbutită: ca tu să îmbrăţişezi copilul din tine.

La lepre e il cinghiale vegliano su di voi/Quando camminate sotto gli alberi/I vostri padri attraversano il ponte per abbraciarvi/Quando dormite
Iepurele şi mistreţul veghează asupra voastră când păşiţi pe sub copaci/ taţii voştri traversează puntea pentru a vă săruta atunci când dormiţi.

Acesta e un poem italian ce apare ca laitmotiv în romanul nostru şi face ca orice pragmatic să trăsară şi să-şi declare convingerile nule. Poezia urmăreşte în pararel vieţile a două fete rătăcite şi le leagă pentru a parcurge împreună acelaşi drum magic.Apare în revelaţiile amândurora, însă mai târziu vom afla cu ce scop.

Micuța Maria locuiește într-un sat retras din Franța. Clara, cealaltă micuță, a crescut la Abruzzo, în Italia, și datorită harului pentru muzică ajunge la Roma. Ce au ele în comun? O legătură secretă: lumea elfilor, guvernată de artă și mister. Dar amenințarea vine tocmai de la un elf sătul de existența umană. Cum îl vor convinge că oamenii merită salvați și protejați?

Maria, un copil abandonat pe pragul unei ferme unde Dumnezeu face casă bună cu roadele pământului, are un alt fel de farmec decât cel întâlnit la copiii cu care viaţa se arată mai îngăduitoare. Reuşeşte să dezvolte o anumită relaţie cu natura, dar şi cu animalele, cu care va comunica.

Și ce fire! Mereu gata s-o ia la fugă peste câmp, să se arunce în iarbă și de-acolo să privească cerul întins, să treacă în picioarele goale prin pârâie, chiar şi iarna, căutând răcoarea sau muşcătura lor înghețată, şi să le povestească tuturor, sfătoasă ca un protopop, peripețiile mari şi mărunte ale zilelor petrecute pe-afară.
...se lasă adesea în seama înţelepciunii străbune, care zice că natura te apară de rău dacă ai inima curată.

Micuţa Clara semănă ciudat de mult cu Maria, aceasta împărtăşindu-i dragostea pentru natură şi nu numai. Însă, ea se va forma ca pianistă, având o deosebită afinitate pentru notele muzicale. Vom afla că micuţa Clara nu a învăţat niciodată să cânte la pian. Totul porneşte instinctiv, asemeni relaţiei pe care o are Maria cu animalele. Cele două planuri, viaţa Mariei şi cea a Clarei, se vor întrepătrunde datorită notelor muzicale şi a poemului italian. Fiecare va începe să aibă viziuni cu întâmplările din viața celeilalte.

Mai târziu vom cunoaşte Consiliul Elfic Restrâns şi legătura acestuia cu fetele. Vom vedea împreună că viaţa lor devine o pistă amenajată pentru lansarea unui război între elfi.

Cine va câştiga? Cine sunt, de fapt, micuţele abandonate?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ziua în care am fost arhivar

Până acum ceva vreme exista Jurnal de librar pe Serial Readers, ceea ce înseamna că lucram ca librar. După cum se poate deduce din ultimul jurnal, nu mai sunt librar. Așa că am căutat alt job, am găsit, am fost o zi la muncă și o singură zi va rămâne în analele istoriei cu mine arhivar (mă rog, un fel de funcționar în domeniu, pentru că n-am diplomă pe care să scrie că-s arhivar incontestabil).
Partea tragi-comică este că mereu am plecat de la un job nasol la unul mai fain, mereu a fost progres, mereu mai bine, deși niciodată perfect, pentru că perfecțiunea nu există blabla. Acum a fost încoronarea regresului. Meritam coroniță pe bune.

Marcica Belearta despre poeziile pentru văduve: „M-o enervat un fost. Și uneori actualul. Și-un iepure”

Pe Laura Florescu n-o știți, dar deja multă lume a auzit de Marcica Belearta, pseudonimul Laurei, cea care a scris Poezii pentru văduve, carte apărută la finalul lui 2016 la editura Herg Benet. 
Despre ea n-am voie să vă spun că mănâncă pui vii de focă, dar trebuie să știți că locuiește în Câmpulung Moldovenesc, la dracu-n praznic, alături de bunica sa (căreia îi ascunde că și-a făcut tatuaj fain cu Totoro). 
S-a născut în 1979 la Iași, a studiat Electrotehnica și e IT-st autodidact. E gamer care a jucat tot ce se poate juca și recomandă League of Legends. A văzut toate filmele și serialele care se pot vedea, a și tradus filme și recomandă Snowpiercer-ul tradus de ea.

Cartea care m-a făcut să mă întreb dacă o merit

Laureat alPremiului Nobelpentru literatură în 1998, ateu convins și autor tradus în nu mai puțin de 25 de limbi, portughezulJose Saramago vine cu stilul său narativ, cu blocuri compacte de text,  fără schimb de replici, fără divagaţii, dar cu simboluri, să ne lase o altă idee asupra  lumii.