Treceți la conținutul principal

Wojciech Kuczok scrie pentru cei marginalizați, singuri și triști

Autor contemporan, Wojciech Kuczok este unul dintre acei scriitori polonezi care aleg să scrie despre viață așa cum este ea, cu bune și rele, cu blesteme, insulte și păreri de rău, cu pasiune și ură aparent nejustificată, sau poate doar iubire manifestată greșit. El scrie în Mizeria: Antibiografie (Editura Polirom, 2008) despre familii făcute parcă pentru a fi destrămate ulterior, despre oameni care suferă din cauza nemerniciei celor care ar trebui să îi iubească și să îi protejeze. Wojciech Kuczok scrie pentru cei marginalizați, singuri și triști; și scrie despre ei așa cum alții poate că nu au curajul.




Pentru un cititor pretențios și care nu acceptă că viața nu poate fi doar „lapte și miere”, cartea poate părea uneori vulgară; limbajul este ușor colorat, reflectând și mai detaliat intensitatea trăirilor și suferințele trupului și ale sufletului.

Citește textul integral pe Hyperliteratura.ro!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alegoria experienței literare profunde - Rui Zink, „Cititorul din peșteră”

Sunt convinsă, 100% convinsă că, dacă aș fi citit cartea asta în urmă cu câțiva ani, deloc nu mi-ar fi plăcut. Și sunt la fel de sigură că, dacă o voi citi peste încă vreo 10-20 de ani - că mai mult nu apuc eu să trăiesc - mi se va părea chiar mai inteligentă decât acum. Explicația e simplă: cartea asta e despre cărți, citit, scriitori (mai puțin), cititori (mai mult), minunata experiență a cititului, a descoperirii ideilor, a dezvoltării capacității de a-ți imagina, de a transforma informația în imagini colorate și liniștitoare sau, dimpotrivă, care instigă. Iar e xperiența literară dobândită după zecile (oare sutele?) de cărți citite în ultimii ani este cea care m-a făcut să văd Cititorul din peșteră , măcar parțial, așa cum merită.

Adolescența fără prieteni și găurile negre ale singurătății

Inima mea și alte găuri negre sau cum Aysel, o adolescentă, își plănuiește sinuciderea. Suferă de depresie și, mai ales, suferă pentru că ceilalți nu-i înțeleg depresia. Își pune singură pe umeri o vină care nu-i aparține, dar crede că e misiunea ei să scape lumea de cine crede ea că este.

Invazia psihică ce nu se oprește la prima țigară aprinsă - „Omul duplicat”, José Saramago

Omul duplicat , cartea portughezului José Saramago, caută să îşi impună originalitatea.  Este o carte aparent ostilă pe care ajungi să o consumi cu aviditate şi care te face să rămâi perplex. Are dimensiunile unei invazii psihice căreia nu i te poţi opune; un thriller care nu se opreşte nici la prima ţigară aprinsă după ce ai citit-o.