Treceți la conținutul principal

„Anomalii” sau ce se întâmplă când lumea pe care o știm e înlocuită malefic

Îmi plac distopiile. Îmi plac posibilitățile post-apocaliptice. Îmi place să-mi imaginez worst case scenario pentru că eu cred că, mai devreme sau mai târziu, tot ajungem acolo. Chiar acolo, la varianta cea mai rea dintre toate cele posibile.

Nu vreau să amintesc acum de convingerile mele paranoide, nu vreau să mă leg de coaliții, de prevestirile din Povestea Slujitoarei, de exemplu, sau de cele din Oryx și Crake sau din O mie nouă sute optzeci și patru sau din atâtea altele, care-n ultimii ani parcă se materializează în fața ochilor noștri cu o rapiditate mai mare decât cea cu care ai spune: „ce naiba s-a întâmplat cu drepturile omului?”.

Anomalii, apărută în 2017 la Herg Benet, e despre speranțele și așteptările oamenilor, mai ales cele ale adolescenților, toate acestea versus realitatea în fața căreia se trezesc, de cele mai multe ori siderați, îngroziți să afle că sunt altfel decât credeau. În acest caz, într-o lume post-dezastru, supraviețuirea înseamnă supunere și acceptarea orbească a regulilor societății din care personajele fac parte. La fel ca-n lumea reală, cea cu care ne îndreptăm acum spre nenorociri ce ne vor duce măreața civilizația înapoi în ceva ev timpuriu, supunerea și renunțarea la sine sunt cheile pentru rezistarea în fața celor puțini, dar puternici, care nu se dau în lături de la a folosi orice pentru a-și menține puterea. Fie cu prețul libertății, ba chiar al vieții celor mulți și slabi.

În Anomalii avem împletirea lumii oamenilor cu cea a monștrilor extra-tereștri, însă vreau să vă reamintesc, din nou fără a dori să mă bag în alte discuții, dar cumva inevitabil, că monștrii nu trebuie să fie neapărat extratereștri pentru a profita și a îngrădi drepturile și libertățile cetățenilor (aparent liberi și care trebuie să fie recunoscători ca niște câini pentru mărunțișurile care li se acordă, ca și cum ar primi niște cadouri).

Caracteristicile sunt clare, cel puțin la început: oamenii sunt buni, eminamente buni, iar oricine altcineva (aici extratereștri) sunt cu certitudine răi, de o răutate absolută, supremă. Însă acestea sunt aparențele, pentru că mereu există ființe care nu sunt ce par a fi și, mai ales, care nu sunt ceea ce se declară. Ba pare chiar că, cu cât sunt mai zgomotoși unii în a-și declara bunătatea și intențiile numai bune de decorat în vreun Rai, cu atât sunt mai meschini, făcând parte chiar din categoria sus-numită, de oameni a căror esență e în exclusivitate rea.


Dincolo de aceste sentimente conexe trezite, să vă spun concret că: e o carte pentru adolescenți, cu personaje adolescente care ajung în conflict cu adulții, care se aliază și se trădează, care câștigă sau pierd și care vor, mai mult decât orice, să fie la fel de obișnuiți, de banali ca restul tinerilor de seama lor. După un mare război tehnologic între cele trei mari puteri ale lumii, lumea așa cum o știm devine lumea din Anomalii, acolo unde un singur om deține puterea absolută și, mai grav, controlul asupra tuturor prin niște implanturi absolut malefice. Depinzând de acest lider maximo, toți cei aflați pe planetă sunt imobilizați, deciziile nu le mai aparțin, ei înșiși nu își mai aparțin și ajung să fie nimic mai mult decât niște unelte, uneori poate niște arme: pot muri, pot suferi dacă servesc unei cauze supreme. Ca un fel de partid unic ce taie și spânzură, am putea spune, fiindu-și scop în sine și fără vreo altă misiune decât aceea de a se auto-proteja, călcând la propriu pe munți nesfârșiți de cadavre. 

Anomalii m-a dus puțin cu gândul la Pecetea morții, la ce ar fi putut aceasta din urmă să fie dacă ar fi fost o carte bună. În schimb, recomand Anomalii, nu doar adolescenților, dar în special lor. Distopiile pot fi o bună metodă de predare a posibilităților, alternativelor, dar și a dezastrelor pe care regulile aspre privind libertățile individului le aduc. Întotdeauna.

Vă las pe voi să descoperiți cine sunt băieții răi și care sunt cei buni, cine și ce sunt Anomaliile, dar mai ales de ce sunt; ce relație există între Keeva, Sobek Vesely, Protectori și ce reprezintă Terțiarul. Apoi aștept cu interes să-mi spuneți dacă v-a plăcut cartea recomandată cu entuziasmul și pasiunea unui om care vede în fiecare proiect de lege anti-avort, de exemplu, motiv de înflăcărare până la paranoia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ziua în care am fost arhivar

Până acum ceva vreme exista Jurnal de librar pe Serial Readers, ceea ce înseamna că lucram ca librar. După cum se poate deduce din ultimul jurnal, nu mai sunt librar. Așa că am căutat alt job, am găsit, am fost o zi la muncă și o singură zi va rămâne în analele istoriei cu mine arhivar (mă rog, un fel de funcționar în domeniu, pentru că n-am diplomă pe care să scrie că-s arhivar incontestabil).
Partea tragi-comică este că mereu am plecat de la un job nasol la unul mai fain, mereu a fost progres, mereu mai bine, deși niciodată perfect, pentru că perfecțiunea nu există blabla. Acum a fost încoronarea regresului. Meritam coroniță pe bune.

Marcica Belearta despre poeziile pentru văduve: „M-o enervat un fost. Și uneori actualul. Și-un iepure”

Pe Laura Florescu n-o știți, dar deja multă lume a auzit de Marcica Belearta, pseudonimul Laurei, cea care a scris Poezii pentru văduve, carte apărută la finalul lui 2016 la editura Herg Benet. 
Despre ea n-am voie să vă spun că mănâncă pui vii de focă, dar trebuie să știți că locuiește în Câmpulung Moldovenesc, la dracu-n praznic, alături de bunica sa (căreia îi ascunde că și-a făcut tatuaj fain cu Totoro). 
S-a născut în 1979 la Iași, a studiat Electrotehnica și e IT-st autodidact. E gamer care a jucat tot ce se poate juca și recomandă League of Legends. A văzut toate filmele și serialele care se pot vedea, a și tradus filme și recomandă Snowpiercer-ul tradus de ea.

Cartea care m-a făcut să mă întreb dacă o merit

Laureat alPremiului Nobelpentru literatură în 1998, ateu convins și autor tradus în nu mai puțin de 25 de limbi, portughezulJose Saramago vine cu stilul său narativ, cu blocuri compacte de text,  fără schimb de replici, fără divagaţii, dar cu simboluri, să ne lase o altă idee asupra  lumii.