Treceți la conținutul principal

Despre succes, prețul acestuia și fericire - „Rockstar”, Cristina Nemerovschi


Nu știu ce m-a oprit să scriu până acum despre Rockstar, cartea Cristinei Nemerovchi care e printre cele mai noi - dar nu chiar atât de nouă, că acum iese cartea aia cu titlu care mi se pare genial, Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată, deci nu reușesc să țin ritmul, dar mă străduiesc.
Așadar, nu știu de ce nu am scris despre ea imediat ce am citit-o, că mă știu senilă și cu o memorie scârbos de selectivă - țin minte impresii și sentimente, dar nu mai știu cine a făcut ce și mai ales de ce. 

Dar cu scuza că literatura e despre a fi subiectiv, mă încumet.

Am citit cartea la câteva zile după lansarea de la Brașov, la care nu am putut să ajung din cauze de muncă și librărie. Vedeți aici relatări ca să fiu credibilă.După părerea mea, Rockstar păstrează „formula magică” de la Păpușile: suflete pereche, un eveniment tragic ce schimbă totul, revenirea, reînvățarea de a trăi de unul singur prin bucuria pe care știi că ai trăit-o cândva alături de cel care nu mai este. Dincolo de asta, strict referindu-ne la conținut, cărțile diferă mult între ele, evident - deși Păpușile are un aer rock extraordinar, Rockstar este adevăratul badass în acest sens.

Cred că ce mi-a plăcut cel mai mult e faptul că se vede cum a fost gândită: poți pipăi structura, poți vedea cum au fost plănuite analogiile, poate dinainte ca autoarea să realizeze asta la modul conștient. Fire și Storm sunt inseparabili, iar moartea nu reușește de fapt să despartă acest gen de relație, de iubire. Și asta îți dă niște speranță în plus.

Pentru că asta face Nemerovschi prin cărțile ei, iar eu asta admir la superlativ: te face să vezi „dincolo de”, îți dă speranță, te face să crezi, te face să nu disperi. De asta nu pricep cum sunt unii așa porniți împotriva cărților ei - Biblia, din perspectiva mea, instigă la multe lucruri nasoale, numai la iubire de semeni nu. Iar singura ură a Cristinei este cea pentru oamenii proști în mod voit; sau poate nici măcar pentru ei, căci pare să-i trateze cu o oarecare înțelegere, ca pe un cățel pufos și cu ochii mari care face pișu pe covor. Nici nu știi dacă să te enervezi sau nu, pentru că nu e ca și cum știe 100% ce face. Dar tot merită o pernă peste ochi, să ne înțelegem.

Rockstar nu e de povestit, e de citit! Deși nu cred că au mai rămas mulți care să n-o aibă deja la favorite pe Goodreads (sau pe lista cu cărți de ars în piața din centru la ceas de noapte, când se ucid și vrăjitoarele), dacă treceți zilele acestea pe la Gaudeamus ca să luați Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată (și Fata de la nord de ziuă a lui Alexandru Voicescu... știți voi, cartea aia cu copertă incredibil de frumoasă), profitați și puneți și Rockstar pe listă! Probabil n-o să regretați!

Postări populare de pe acest blog

Nu mă subestima, hani. O să mă știi de undeva!

O știți și voi pe Petronela Rotar, da? O știți de la TV, ați citit-o pe acestblogdenervi , dar o știți de (alt)undeva? Pentru că eu o știu din câteva locuri în care cartea O să mă știi de undeva m-a dus sau m-a readus. 
Vreau să scriu cât pot de bine despre ea pentru că mi-a vorbit nespus de frumos, clar și răspicat, uneori dur, alteori cu un glas de mamă care-ți dă părul după ureche.

Patricia Lidia: „Mulți nu înțeleg că, de fapt, cititul nu e hobby, ci stil de viață.”

Când îți faci timp, îți place să stai de vorbă cu oameni de la care ai ce învăța, de la care nu ai cum să consumi non-informație și care, poate, te vor motiva pe tine și pe ceilalți. Patricia Lidia, pe care cred că o știți din multe locuri, despre care veți afla în cele ce urmează, este un astfel de om luat la întrebări despre tot ce face pentru ea, pentru comunitate și pentru oameni în general.
Muncă, Asociația Bastionul ArtLitTim, cluburile de lectură de la Penitenciarul Timișoara, scris, citit mult, copil mic, Asociația Ador Copiii. Când și cum poți să le faci pe toate? Ai cumva un planner zilnic pe care-l respecți cu sfințenie sau cum funcționezi? Vai, cât îmi place să mă laud despre cât de organizată sunt! :) măcar e adevărat și se observă din câte activități MĂ LAUD că fac! Îmi place să cred despre mine că sunt o persoană pragmatică, organizată. Mă folosesc din plin de resursele tehnologiei moderne ca să reușesc să fac în 10 ore cât alții în 24. Nu sunt eu cea mai bună și harnică …

Marcica Belearta despre poeziile pentru văduve: „M-o enervat un fost. Și uneori actualul. Și-un iepure”

Pe Laura Florescu n-o știți, dar deja multă lume a auzit de Marcica Belearta, pseudonimul Laurei, cea care a scris Poezii pentru văduve, carte apărută la finalul lui 2016 la editura Herg Benet. 
Despre ea n-am voie să vă spun că mănâncă pui vii de focă, dar trebuie să știți că locuiește în Câmpulung Moldovenesc, la dracu-n praznic, alături de bunica sa (căreia îi ascunde că și-a făcut tatuaj fain cu Totoro). 
S-a născut în 1979 la Iași, a studiat Electrotehnica și e IT-st autodidact. E gamer care a jucat tot ce se poate juca și recomandă League of Legends. A văzut toate filmele și serialele care se pot vedea, a și tradus filme și recomandă Snowpiercer-ul tradus de ea.