Treceți la conținutul principal

Jurnal de vânzătoare: înţelepciunea e bonus



Dacă e să înveţi vreun lucru vânzătorind pe ici şi pe colo, păi acela e următorul: nu poţi să crezi că ai o afacere serioasă dacă angajatului îi pui la dispoziţie calculatorul folosit de bunică-ta pe vremea când învăţa să se dea pe HI5, cu un sistem de operare hack-uit aiurea, la care ai primit cadou nişte viruşi simpatici, numai că un pic cam stresanţi. 

Şi nu că vânzătoarea s-ar pricepe prea mult la afaceri. Dacă s-ar pricepe, ar avea afacere proprie, nu ar sta înfiptă în salariul minim - oferit de un străin insensibil - ca gâsca-n proţapul bunăstării eterne. Dar ce ştie vânzătoarea e ceea ce observă, participând activ la strângerea de bumbac frumos pe plantaţia lui nea Ics, să zicem. 


Că nea Ics, când şi-a făcut el firmă, probabil nu a prea avut cu ce şi a făcut-o din resturi tehnice şi rămăşite tehnologice. Cât a avut, cum şi-a permis; bravo lui că a reuşit ca, dintr-un sărac ca tine, să ajungă proprietar de vânzători. Problema a apărut abia după aceea: nea Ics s-a înavuţit, încet şi sigur, şi a descoperit atotputernicul „MERGE ŞI AŞA”, iar după el nu a mai fost cale de întoarcere, pentru că progresul e făcut numai pentru a băga bani în buzunar, nu în uneltele necesare pentru ca banii ăia să ajungă în continuare în buzunarul lui nea Ics.


Astfel că vânzătoarea se stresează când ar vinde ceva, dar o întrerupe virusul care-i arată cele mai avantajoase vacanţe pe insule unde nu va ajunge vreodată; se enervează când ar da bon fiscal retardatului care-i cere numărul de telefon de 4 ori în timpul în care ea încearcă să click-uiască cu un mouse nefuncţional. 

Dar ce mai face ea, şi asta o umple de bucurie, e să zâmbească extaziată atunci când îşi dă seama că nu i s-a spus ceva la interviu. Şi e de bine. Are un bonus nebănuit, dar şi nepreţuit: înţelepciunea o împroaşcă din toate părţile, ca rezultatul imediat al iubirii masculine pe Tori Black în zilele ei bune.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alegoria experienței literare profunde - Rui Zink, „Cititorul din peșteră”

Sunt convinsă, 100% convinsă că, dacă aș fi citit cartea asta în urmă cu câțiva ani, deloc nu mi-ar fi plăcut. Și sunt la fel de sigură că, dacă o voi citi peste încă vreo 10-20 de ani - că mai mult nu apuc eu să trăiesc - mi se va părea chiar mai inteligentă decât acum. Explicația e simplă: cartea asta e despre cărți, citit, scriitori (mai puțin), cititori (mai mult), minunata experiență a cititului, a descoperirii ideilor, a dezvoltării capacității de a-ți imagina, de a transforma informația în imagini colorate și liniștitoare sau, dimpotrivă, care instigă. Iar e xperiența literară dobândită după zecile (oare sutele?) de cărți citite în ultimii ani este cea care m-a făcut să văd Cititorul din peșteră , măcar parțial, așa cum merită.

Adolescența fără prieteni și găurile negre ale singurătății

Inima mea și alte găuri negre sau cum Aysel, o adolescentă, își plănuiește sinuciderea. Suferă de depresie și, mai ales, suferă pentru că ceilalți nu-i înțeleg depresia. Își pune singură pe umeri o vină care nu-i aparține, dar crede că e misiunea ei să scape lumea de cine crede ea că este.

Invazia psihică ce nu se oprește la prima țigară aprinsă - „Omul duplicat”, José Saramago

Omul duplicat , cartea portughezului José Saramago, caută să îşi impună originalitatea.  Este o carte aparent ostilă pe care ajungi să o consumi cu aviditate şi care te face să rămâi perplex. Are dimensiunile unei invazii psihice căreia nu i te poţi opune; un thriller care nu se opreşte nici la prima ţigară aprinsă după ce ai citit-o.