Treceți la conținutul principal

Cartea pe care o rescrii singur pe măsură ce o citești - Karim Rashid, „Design Your Self”


Nu am citit niciodată cărți de dezvoltare personală, n-am vrut să-mi promită cineva că va fi minunat totul dacă accept că e bine când e bine și rău când nu-i bine, n-am vrut să trăiesc iluzia și dezamăgirea că nu îmi e nimeni de folos pentru problemele mele și că totul pică, la urma urmei, tot pe umerii mei. Am slăbit singurică, doar folosind constant întrebarea-cheie „chiar am nevoie de asta sau sunt doar plictisită și vreau să ronțăi?”, mai sar câte un episod de depresie pentru că-mi comunic, tot singurică, niște lucruri pentru care am nevoie de reamintire - toate acestea pentru că n-am suficientă încredere că poate un necunoscut (priceput, nu neg) să pretindă că mă cunoaște mai bine și că-mi poate face un hocus-pocus eficient.



Cu Design Your Self e altă poveste. Nici măcar nu e motivaționalo-dezvoltațională-pretinzoidă. Am simțit că nu se mai poate să-mi usuc eu creierii pentru câte o decizie care să mă facă mai bună și mai bine, iar în librărie mi-a sărit în ochi cartea asta și a strigat „ia-mă, ia-mă”. Și-am luat-o fără ca măcar să o răsfoiesc, să văd dacă are sau nu vreo legătură cu ce presupuneam că am eu nevoie. E o carte care poate fi citită chiar și ca autobiografie a lui Karim Rashid, designer de succes care împărtășește cu cititorii crezul lui întru toate aspectele vieții sale - de la haine, mobilă, oameni și prieteni, sex și relații, dragoste și prietenie, practic și comod.



Și-am început să o citesc, cu oarecare scepticism, puțin și încă puțin, până mi-am dat seama că-mi place foarte mult și că nici măcar nu e nevoie să fiu de acord cu autorul la fiecare aspect pe care el îl prezintă așa cum îi e lui potrivit. Și că asta nu înseamnă că eu nu-mi pot pune amprenta asupra lucrurilor pe care le vreau a fi diferite și totuși faine și interesante în mica-mi existență. Că pot rescrie capitolele care nu-mi convin și că poate nu contează atât de mult destinația, ci modul (chillache, as I call it) prin care ajungi acolo. Că sunt un hater pasionat și pasional, dar asta nu înseamnă că n-am Zen-ul meu!


Perspectiva autorului este foarte sănătoasă: găsește ce îți face bine, încearcă să fii conștient de alegerile pe care le faci și de motivele care te duc acolo și acceptă-ți mici capricii care te vor face un om ma mulțumit, implicit mai fericit, implicit mai bun - căci atitudinea e compusă din multe detalii mici blend-uite împreună, fiecare aspect contează, iar ceea ce investești este ceea ce primești la final. Cum spune și Karim Rashid la un moment dat în carte: știu, pare evident, dar faci asta?



În final, Design Your Self poate fi citită ca o listă de lucruri de bun-simț pe care le face autorul. Și pe care le poți face și tu, mai ales că le pot face și eu, iar asta e maximum acceptabil la comparație: dacă eu pot, poate oricine. Orice hater poate să citească o carte care poate nu se încadrează în criteriile cu lucruri preferate și cu musai-uri, oricine poate să se regăsească în orice roman siropos, așa că de ce nu ai crede că poți găsi ceva util ție și dezvoltării tale într-o carte care este mai ales sinceră și care nu promite nimic în afară de experiența unei lecturi cu folos?

Comentarii

  1. E foarte mult pe partea de psihologie cartea asta. Sună a ce am făcut eu anul acesta pe la facultate. Maybe that's why it works? Că nu e așa ,,sprirituală'' și ,,Law of Attraction și e pe știință? Poate, zic.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Tu ce părere ai?

Postări populare de pe acest blog

Alegoria experienței literare profunde - Rui Zink, „Cititorul din peșteră”

Sunt convinsă, 100% convinsă că, dacă aș fi citit cartea asta în urmă cu câțiva ani, deloc nu mi-ar fi plăcut. Și sunt la fel de sigură că, dacă o voi citi peste încă vreo 10-20 de ani - că mai mult nu apuc eu să trăiesc - mi se va părea chiar mai inteligentă decât acum. Explicația e simplă: cartea asta e despre cărți, citit, scriitori (mai puțin), cititori (mai mult), minunata experiență a cititului, a descoperirii ideilor, a dezvoltării capacității de a-ți imagina, de a transforma informația în imagini colorate și liniștitoare sau, dimpotrivă, care instigă. Iar e xperiența literară dobândită după zecile (oare sutele?) de cărți citite în ultimii ani este cea care m-a făcut să văd Cititorul din peșteră , măcar parțial, așa cum merită.

Film: Al 5-lea val

Al 5-lea val  ( The 5th Wave ) este un film făcut în 2016 și regizat de J Blakeson, de văzut pe HBO GO, inspirat de cartea cu același nume, scrisă de Rick Yancey și apărută la editura Art în două volume tot în anul 2016. Cartea se adresează mai ales adolescenților și e cam la fel și cu filmul, dar de vreme ce e vorba de Apocalipsă și evenimente post-apocaliptice, eu le recomand tuturor. Trebuie menționat că nu am citit cartea, dar filmul m-a făcut să sper că ar trebui să fie mai bună decât filmul; cam ca întotdeauna, nu-i așa? Sursa: Pinterest

Patricia Lidia: „Mulți nu înțeleg că, de fapt, cititul nu e hobby, ci stil de viață.”

Când îți faci timp, îți place să stai de vorbă cu oameni de la care ai ce învăța, de la care nu ai cum să consumi non-informație și care, poate, te vor motiva pe tine și pe ceilalți. Patricia Lidia, pe care cred că o știți din multe locuri, despre care veți afla în cele ce urmează, este un astfel de om luat la întrebări despre tot ce face pentru ea, pentru comunitate și pentru oameni în general. Muncă, Asociația Bastionul ArtLitTim, cluburile de lectură de la Penitenciarul Timișoara, scris, citit mult, copil mic, Asociația Ador Copiii. Când și cum poți să le faci pe toate? Ai cumva un planner zilnic pe care-l respecți cu sfințenie sau cum funcționezi? Vai, cât îmi place să mă laud despre cât de organizată sunt! :) măcar e adevărat și se observă din câte activități MĂ LAUD că fac! Îmi place să cred despre mine că sunt o persoană pragmatică, organizată. Mă folosesc din plin de resursele tehnologiei moderne ca să reușesc să fac în 10 ore cât alții în 24. Nu sunt eu cea mai bună ș