Treceți la conținutul principal

Îndurabila viață de dincolo și dincoace de granițele personale

Îndurabile a apărut în 2017 la editura Herg Benet, în colecția Radical din 5, și are 160 de pagini de proze foarte scurte, dar dense, care nu au un context larg și nici nu au nevoie, căci sunt exact fragmentele necesare pentru a intui și povestea nespusă, trecutul și viitorul personajului înțepenit în acum.

Aproape toate aceste proze exploatează dilatarea sau comprimarea timpului, așa cum sunt ele percepute de personajele care uneori par a se mișca la fel ca niște muște prinse în miere. Mi-a plăcut împletirea unică și naturală a literaturii cu viața de zi cu zi: o călătorie cu trenul evocă scena relativ similară din Moscova-Petușki, gândul că bărbatul nu e nimic altceva decât suma iubirilor sale, pe care-l are un personaj, l-au mai avut și alții înainte, printre care și Borges. 

Unele proze au ușoare accente filosofice, în vreme ce altele sunt vădit cinematografice, ca un fel de tribut adus camerei de filmat care cade peste elemente neașteptate, din unghiuri surprinzătoare, și scoate în evidență dramatismul, gesturile ample, joaca și jocul afectat al actorului. Cele cinematografice, cum sunt „Povestire despre Cristian” și „Povestire despre Lisabona”, sunt vizuale, electrice, studiat-naturale.

Duioșia cotidiană, pe de altă parte, transpare din mici detalii. Cum este, într-o povestire, certitudinea că Raiul trebuie să existe, de vreme ce anumiți oameni există și ei - altfel unde s-ar refugia la plecarea de aici? Este o carte despre vieți îndurabile, despre bine și rău aproape obiectiv, cu acceptarea faptului că una nu poate să existe fără cealaltă. Esența cărții este, poate, legată de individualitățile atât de bine exprimate la pagina 79: Adevărul e că nu-mi păsa de viața de dincolo de granițele mele.

Înduioșătoare este „Povestire despre Mașa”: legăturile dintre oameni se formează dincolo de ceea ce poate fi clasificat drept prejudecată. Avem tușe rusești în „Povestire despre Mina”: tragediile sunt anunțate și primite fără urmă de reacție. Iar „Povestire despre minutul acesta” e poezie, adevărată poezie. Toate sunt dramatice, triste, revoltătoare, dar absolut toate sunt și îndurabile. Dacă am uitat cumva, așa e viața; povestirile lui Andrei Crăciun nu trădează cu nimic realitatea.

Un element central comun, scheletul acestor îndurabile vieți este banalitatea vieții, futilitatea ei. Personajele sunt conștiente că se complac în situațiile care le calcă pe nervi, dar amână decizii, își justifică ratarea în moduri penibile, neverosimile. Personajele văd și știu că se mint singure. Joacă teatru prost pentru ele însele, iar la final se aplaudă cu ipocrizie.

Spre final, în contextul războaielor care se repetă pentru că oamenii nu învață nimic din trecut, întregul Pământ devine îndurabil, în total acord cu personajele.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patricia Lidia: „Mulți nu înțeleg că, de fapt, cititul nu e hobby, ci stil de viață.”

Când îți faci timp, îți place să stai de vorbă cu oameni de la care ai ce învăța, de la care nu ai cum să consumi non-informație și care, poate, te vor motiva pe tine și pe ceilalți. Patricia Lidia, pe care cred că o știți din multe locuri, despre care veți afla în cele ce urmează, este un astfel de om luat la întrebări despre tot ce face pentru ea, pentru comunitate și pentru oameni în general. Muncă, Asociația Bastionul ArtLitTim, cluburile de lectură de la Penitenciarul Timișoara, scris, citit mult, copil mic, Asociația Ador Copiii. Când și cum poți să le faci pe toate? Ai cumva un planner zilnic pe care-l respecți cu sfințenie sau cum funcționezi? Vai, cât îmi place să mă laud despre cât de organizată sunt! :) măcar e adevărat și se observă din câte activități MĂ LAUD că fac! Îmi place să cred despre mine că sunt o persoană pragmatică, organizată. Mă folosesc din plin de resursele tehnologiei moderne ca să reușesc să fac în 10 ore cât alții în 24. Nu sunt eu cea mai bună ș...

Povestea de iubire care nu se termină niciodată - Frédéric Beigbeder, „Oona & Salinger”

Înainte de a decide să citesc Oona & Salinger   (editura Trei, 2015), mă tot plângeam că nu am întâlnit recent o carte care să mă captiveze în totalitate, care să mă smulgă din realitatea mea și să mă ia prizonieră, închizând bine ușa-n urma mea și aruncând cheia în ceva gaură neagră. Oona & Salinger a fost ACEA carte. foto: Anca Zaharia

Experimentul „Fluturi”

Mă știți, sunt librar. Citiți regulat Jurnalul de librar de pe Serial Readers , acolo unde mai scriu și câte o recenzie atunci când nu povestesc despre detaliile vieții dintr-o librărie. Ei, tocmai locul de muncă m-a făcut să încep să citesc o carte care era pe primul loc pe lista cu „niciodată” - da, funcționez și pe bază de prejudecăți uneori - și anume Fluturi de Irina Binder. Pentru că toată lumea se isterizează cumplit pentru apariția celui de-al treilea volum, iar eu am răspuns de câte 200 de ori pe zi în ultima săptămână la întrebarea „aveți Fluturi ?”. foto: Anna Antal